Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

петък, 6 февруари 2015 г.

Разтърсващата история на новия Агуеро



Рубриката "Спрели футболисти" продължава с пълна пара. След Себастиан Джовинко е ред на един играч с изключително интересна съдба. Въпреки безспорните си качества, той е почти пълна загадка за феновете по света, най-вече заради крехката си възраст (едва 19) и заради това, че мачовете на доскорошния му клуб се излъчват в Европа в часова зона, която доста трудно може да се нарече "прайм тайм" (1-2 през нощта). Парадоксално, но хората сякаш са запознати повече с компютърния му образ от играта Football manager, в която той се превръща в истинско чудовище след няколко сезона:


Анхел Мартин Кореа като че ли цял живот е бил специален. Ражда се в Росарио и има същите джобни габарити като един друг небеизвестен техничар от там - Лионел Меси. За разлика от Лео обаче, който започва кариерата си в Нюелс Олд Бойс, Анхел прави това в Сан Лоренцо. Излишно е да се споменават техническите му способности и невероятната пъргавина - той е неуловим дори за юноши, 3-4 години по-големи от него. Няколко месеца преди да подпише първия професионален договор в живота си, Кореа дори е на крачка от преминаване в португалския гранд Бенфика, но в крайна сметка, след няколко семейни съвещания, всички преценяват че засега е по-добре да остане в Аржентина. Интересното е, че дебютира за мъжкия отбор на Сан Лоренцо именно срещу Нюелс Олд Бойс, при загуба с 0:1. Първият му гол обаче е далеч по-сладък - при разгрома с 3:0 над Бока Хуниорс, през май, 2013-та.

Следващият сезон е особено успешен. С няколко важни попадения, Кореа помага на Сан Лоренцо да спечели шампионата Апертура, което дава право на участие в Копа Либертадорес 2014. Отборът изобщо не е слаган сред фаворитите за отличието и е на косъм да отпадне още в предварителната група, но в последния мач бие Ботафого и изпреварва скромния еквадорски Индепендиенте дел Вайе за второто място само с един гол по-добра голова разлика. На осминафиналите с много мъка след дузпи е отстранен Гремио (скъпоценен гол на Кореа в първия мач за успеха с 1:0), а след това апетитът идва с яденето.
Отново с икономичен аванс (1:0 у дома и 1:1 като гост) Сан Лоренцо взима трети пореден бразилски скалп - този на Крузейро, а след това прегазва Боливар. Парагвайският Насионал не оказва сериозна съпротива на финала и аржентинският клуб вдига престижния трофей за пръв път в историята си. Анхел Кореа обаче не става изцяло част от този триумф. След четвъртфинала с Крузейро, на него само за часове му предстои да претърпи истинска буря от емоции и да започне най-важната битка в живота си...

Още от края на 2013-та към него има сериозен интерес от страна на Атлетико Мадрид. Съгледвачи на "дюшекчиите" го гледат в много срещи и през пролетта на 2014-та идва и реалната оферта, на стойност 8 милиона евро. Този път вече пълнолетният Кореа кимва в знак на съгласие и стяга багажа си за "Висенте Калдерон". На 28 май той пристига за рутинни медицински прегледи в базата на Атлетико, преди да подпише дългосрочен договор.
Нищо необичайно - изследване на максималния кислороден капацитет, проверка на мускулната сила... По време на тестовете обаче, Анхел усеща стягане в гърдите и едва не колабира на бягащата пътечка. Всички са пребледнели от страх, спомняйки си за безброй подобни фатални случаи като тези на Марк-Вивиен Фо, Миклош Фехер и Антонио Пуерта.

Оказва се по-малкото зло - не е инфаркт или инсулт, а доброкачествен тумор на сърцето, който не е толкова труден за отстраняване. След операцията обаче следва дълъг период на пълна почивка, който може да върне Кореа много назад в развитието му. Подписването с Атлетико е замразено, заговаря се и за връщането му в Сан Лоренцо, ако възстановяването му не потръгне добре. Решаващата интервенция е извършена в Ню Йорк в края на юни, а през следващите седмици, младият талант буквално не става от леглото...

Първата му лека тренировка с Атлетико е на 28 август. И дума не може да става за тежки натоварвания или приятелски мачове. Малко по малко обаче Кореа увеличава оборотите и скоро навлиза във форма. През декември той официално парафира с "дюшекчиите", а по това време е награден и с малко изненадваща, имайки предвид състоянието му, повиквателна за Копа Америка до 20 години, в началото на 2015-та.
Турнирът се провежда в Уругвай, а Анхел Кореа разбива всички критици с представянето си. Той стартира в почти всички мачове на "гаучосите" и макар не винаги да остава на терена през пълните 90 минути, нанизва общо четири гола (в това число и на финала срещу домакините, за победата с 2:1) и е с основен принос титлата да акостира в Буенос Айрес. Несъмнено скоро му предстои и първа повиквателна за мъжкия национален отбор на Аржентина, a в Мадрид, Диего Симеоне вече доволно потрива ръце и го чака за велики дела още през този сезон.

Изглежда, че момчето ще успее. Взривното му завръщане, след толкова тежки моменти, е белег за силен характер. След трансфера в Атлетико той вече тръгва по руслото на другия голям свой сънародник от това поколение - Серхио Агуеро (въпреки първоначалната прилика с Меси). Аз лично му желая успех от все сърце, а вие сами преценете дали има потенциал да се вмести в огромните обувки на Кун:

Няма коментари:

Публикуване на коментар