Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

сряда, 20 юни 2012 г.

Euro 2012 wrap

Груповата фаза на турнира приключи - време е да си поемем дъх, да оставим бирата и мезето настрана и да видим какво се случи до момента. Прави впечатление, че този път нямаше лабаво и всички велики сили в комплект продължиха на 1/4 финалите, с изключение на Холандия, разбира се, но в тяхната група нямаше как поне един голям отбор да не отпадне. Съдийството за пореден път е щекотлива тема, но това няма да се промени скоро. Ярък пример е снощният мач Украйна - Англия. Унгарската бригада беше под всякаква критика, но по някакъв странен начин липсата на логика във футболната играта отново се спази и сериозно ощетеният тим на Англия, в крайна сметка успя да излезе краен победител. Първо Милевски от упор не уцели вратата с глава, след като получи топката при явна засада, а след това целият стадион запсува Виктор Касай, че не е зачел чист гол. При първият пас, на Йевхен Селин, ясно се вижда, че Милевски получава топката отново в засада, която не бива свирена:


Така че хейтърите да не знаят много.

Идиот на Евро 2012 - Своеобразният приз категорично отива при Робин ван Перси. Острието на Арсенал дойде на първенството с голямата кошница да стане голмайстор, след вкарани над 40 попадения във всички турнири за изминалия сезон, но претърпя шокиращ провал. Комични отигравания, тотална неефективност - ефективност дори е силна дума, Ван Перси почти не стреляше към противниковите врати, а когато се опитваше да го прави, рядко уцелваше топката. Почетният гол срещу Германия е слабо утешение и едва ли го топли много. Ето го и най-безумния пропуск на Ван Перси, срещу Дания (04:10 в клипа):


Отбор на турнира до момента - Англия Първото място на Англия в група D рязко контрастира с разнебитеното състояние, в което се намираха "трите лъва" в навечерието на шампионата. Нов треньор, назначен буквално преди две седмици (и то след шумен скандал, отбелязващ напускането на Капело), контузии на двама от ключовите централни бранители Фърдинанд и Кейхил, тежка контузия на друг от лидерите на тима Франк Лампард и без възможност да се ползва най-добрият английски нападател Уейн Рууни в първите два мача. Трудно можеше да се повярва, че след всичко това Англия ще изглежда боеспособен отбор. Но ето че се получи. Все още рядко виждаме красив футбол и доминация над съперника, но за сметка на това сме свидетели на впечатляваща ефективност. А именно тя носи титлите.

Откритията на турнира

Петер Ирачек (Чехия; Волфсбург) - Трудно можем да говорим за откритие, при положение че миналата зима Волфсбург плати солидните 4 млн евро за услугите на Ирачек. И все пак, лично аз за пръв път му обръщам по-сериозно внимание. Много атлетичен, с добър дрибъл и техника, преди всичко взима много точни решения на терена. Вкара два фундаментални гола, с които Чехия се класира напред. Според мен го очаква много силен сезон в Бундеслигата.
Йевхен Коноплянка (Украйна; Днепър) - Експлозивно крило със страхотен далечен удар. Днепър, въпреки солидното си финансово състояние, доста трудно ще го задържи през лятото. Имам чувството, че ще подпише дългосрочен договор с някой от руските или украинските грандове, където ще доразвие прекрасните си качества.
Мартин Олсон (Швеция; Блекбърн) - Левият бек беше най-постоянно представящият се играч на "тре крунур" в мачовете от предварителната група. Изключително бърз и поврътлив, непрекъснато сновеше по фланга, а в същото време не даваше и пиле да прехвръкне през неговата зона. На 101% напуска изпадналия в Чемпиъншип Блекбърн през следващите седмици.