Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

петък, 25 март 2011 г.

Какви щяха да станат те?

Наскоро Локо София гостуваше на Калиакра в Каварна. 94 минути мъка, преди влезлият на смяна Юсеф Идриси да донесе победата на столичните железничари. След това попадение се позашумя около мароканеца. Той даде няколко интервюта, а едно от тях бе особено интересно. В него офанзивният халф недвусмислено каза, че ако Локо не са го били привлекли през зимата, най-вероятно е щял да започне работа в някой завод.

Днес на обяд ядох дюнер и се сетих за тези думи на Идриси. Направо виждах как той и още двайсет човека, облечени в бели престилки, правят тънките арабски питки, които всички толкова много обичаме. Още не е късно да започне на това поприще. Едва на 23 е. Започва професионалната си кариера на футболист не много отдавна – преди 3 години, в нискоразрядния френски Андрезьо. Впрочем, доста известни играчи са стартирали по подобен начин.

Искаш да си звезда, но началото е страшно трудно. Трябва да работиш нещо друго, за да се издържаш, докато гониш мечтите си. Много латиноамериканци признават, че ако не е била най-великата игра, със сигурност са щели да станат сводници или наркодилъри. Боян Йоргачевич (вратарят на Гент, който игра срещу Левски и дори стана национал на Сърбия) споделя, че като малък е продавал плескавици на гарата в Белград. Едни от най-големите голмайстори в историята – Гари Линекер и Рууд ван Нистелрой, са провели първите си целенасочени тренировки чак след навлизането в пубертета – на по 15-16. Много скоро обаче е проличал техният гигантски потенциал и са били привикани при мъжете. В първите си 7 сезона за Лестър Линекер вкарва над 100 гола. Нистелрой пък скоростно минава през Ден Бош и Хееренвеен, за да се озове в ПСВ Айндховен, а по-късно и в Ман Юнайтед.

Майкъл Боулдинг

За разлика от предните двама, той не е толкова известен на широката публика. Забавното при него е, че започва активно да тренира тенис и до 23-та си година играе само аматьорски футбол. После вкарва някой друг гол в долните ешелони на Англия и хваща окото на Астън Вила. Той буквално сбъдва сценариите на десетки спортни филми – амбициозен любител, който започва от нищото и се изкачва до Висшата лига. В момента е на преклонните за полеви футболист 35 години, но мечтата му като че ли вече е сбъдната.

Ибрахима Гай

Добре познатият в България безкомпромисен сенегалец също е започнал късничко. Той се записва да тренира в тамошния ФК Дакар едва на 18. След няколко сезона го набелязват скаути на ЦСКА, а останалото е история. Гай придобива легендарен статут с екипа на армейците. Дълго ще се помнят безумните му шпагати в глезените на противниковите играчи. Ако не беше станал футболист, вероятно щеше да бере банани и какао в Африка.

Дадо Пършо

Историята на снажния хърватин е малко по-различна. Отначало всичко при него е нормално – на 12 вече е в школата на Хайдук Сплит. Скоро обаче, войната в бивша Югославия кара Пършо и семейството му да избягат във Франция. Там той започва да рита за аматьорския Руан, но основната част от прехраната си изкарва като автомеханик. Въпреки това, през 1996 г неочаквано му провървява – големият Жан Тигана го харесва и го привлича в гранда Монако.

Първата година на Дадо (това всъщност е прякор, истинското му име е Миладин) в Княжеството е трудна. Общо взето не излиза от казината и се превръща в една отпусната лоена топка. Точно когато е на път да стане неспасяема пиянка, е пратен под наем в Аячо и кариерата му тръгва нагоре. Започва да бележи, след което е върнат в Монако. Малко по-късно помага на отбора да спечели титлата. Сезон 2003/2004 е може би най-успешният в кариерата му. Пършо изравнява рекорда на Марко ван Бастен и Симоне Индзаги като се разписва 4 пъти във вратата на Депортиво Ла Коруня, при победата с 8-3 от груповата фаза на Шампионската лига. Монако дори стига финала на надпреварата, но там пада с 0-3 от Порто.

Ян Колер

Чешкият исполин играе на аматьорско ниво до 21-та си година. После подписва със Спарта Прага, но нещата там не тръгват добре. Колер е окачествен като много тромав от треньорите и е изпратен да практикува... балет. Целта е да стане по-пластичен, а не само да гази противниковите защитници. Изглежда изкуството скоро оказва своето фундаментално влияние – Колер е купен от белгийския Локерен, става голмайстор на Юпилер лигата, а след това преминава през Андерлехт и Борусия Дортмунд. С жълто-черните става шампион на Германия през 2002-ра година. С екипа на Чехия играе на три европейски и едно световно първенство.

Йън Райт

Безспорната черешка на тортата. Икона на Арсенал и един от най-обичаните английски играчи през последните десетилетия. Вкарва почти 300 гола във всички турнири за топчиите. Шокиращото е, че е открит за футбола едва на 22, от скаут на друг лондонски тим – Кристъл Палас. До тогава сменя няколко временни работи, прекарва и 2 седмици в затвор, заради шофиране без книжка. Прави дебюта си за Англия чак на 27, срещу Камерун. След края на кариерата си става водещ на няколко риалити предавания, ангажира се и с благотворителност. Синовете му – Брадли и Шон, също са професионални футболисти.