Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

понеделник, 21 март 2011 г.

Синя идилия

Отдавна е ясно, че България е държава на абсурдите. Абсурдни хора, абсурдна политика, абсурдни оправдания. Група “Ъпсурт”. Футболът ни не е изключение. На 15 март, 2003, Локо Пловдив нарочно не излезе срещу ЦСКА в Самоков и загуби служебно. След това Черно море направи реверанс на смърфовете, пусна децата и падна 1-8. Миналата година отложиха мач от А група заради сватба. До вчера мислех, че съм се нагледал на абсурди. Но не би.

Головата машина на Левски Гара Дембеле си изкара глупав жълт картон срещу Черноморец и изгоря за гостуването на Калиакра след седмица. Почти моментално след това започна циркът.

Твърде добре се знае за топлите отношения между Каварна и Левски. Цонко Цонев обича да се снима с Гонзо и компания, да ги гощава с миди и блага ракия. Начело на Калиакра е Антони Здравков-Сухия (бивш скаут и треньор на “Герена”), в състава им под наем от Левски са Майкъл Тевия, Даниел Шмедин и Лъчо Балтанов, а с постоянни договори са други трима сини кадри – Цецо Димитров, Мартин Димов и Николай Петров. По традиция в Каварна се играе трудно, а без Дембеле нещата замирисваха още повече. Трябваше да влиза несъстоятелният Исмаил Иса, а с него – я камилата, я камиларят. Затова във футбола е измислена сателитната система.

Моментът бе идеален да се предприеме нещо. Поредни съдийски тесли, неуредици, слаба форма на отбора от квартал Подуене. Цонко тръгна отдалече. Първо, протест на “малките” срещу БФС. Дежурните приказки – “майната му на точките”, не можело да продължава така, трябвало да се вземат мерки. Щом станаха ясни съдийските наряди за следващия кръг, последва нещо много елегантно. Калиакра нямало да излезе срещу Левски, защото съдията на Черно море – ЦСКА – Ивайло Стоянов, бил много съмнителен и можел да закопае армейците. Демек, виждаш ли, Цонко рискува доброволна домакинска загуба, само и само червените да получат друг рефер и да просперират. Каква доблест!

Това по някакъв начин много ми напомня на друг случай, отпреди 4-5 години, пак с участието на ЦСКА, само че баскетболният отбор-мъже. Тогавашният президент Емил Коен (Бог да го прости) обяви, че освобождава израелския треньор Яков Джино с мотива, че “е твърде класен наставник и не му подхожда да води провинциален отбор като армейците”.

Та и сега се получава нещо подобно. Кметъла дава мило и драго за ЦСКА, само дето Левски от нищото дърпа с шест точки пред армейците, а после рита за здраве с Калиакра. Малка и незначителна подробност е, че само допреди няколко седмици Цонев беше на нож с Титан, заради неизплатените траншове за Четин Садула. И изведнъж – искал да им помогне. Изниква и логичният въпрос - защо преди домакинството на Локо София не се чу и думичка за някакъв толкова краен бойкот и мачът премина тихо и кротко? Едва след това, когато Големия брат имаше нужда от помощ, гащите бяха свалени и лъсна миризливата истина. За по-сигурно Цонко се беше погрижил на стадиона да няма линейка, за да са изрядни нещата по-правилник и от актива на тимчето му все пак да не бъдат извадени три точки.

И въпреки, че някои подуенски апологети веднага се опитаха да прехвърлят вината върху ЦСКА, тя си остава у сините отбори. Защото домакинските екипи на Калиакра също са сини, а останалото е история. Мразя директните обръщения към футболни управници, но ще завърша така – Г-н Цонев, ако искахте гласът ви да се чуе, трябваше да се хвърлите на кръв срещу Левски, вместо да полягате като последната... Знаете какво...