Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

събота, 21 юли 2012 г.

ჯანო ანანიძე

Jano Ananidze
Роден на 12.10.1992 г., в Кобулети, Грузия
Цена: 8-10 млн евро


Без съмнение най-горещият грузински млад талант в момента. Заглавието на материала е името му, написано на родния му език (една от най-безумните азбуки в света). Жано Ананидзе изглежда ще продължи традицията на силните нападатели на Грузия от последните двайсетина години - Шота Арвеладзе, Темури Кецбая (завършил треньорската школа към БФС през 2007-ма) и може би най-големият техничар в историята на тамошния футбол - Георге Кинкладзе. През 1995-та той и Михаил Кавелашвили станаха първите грузинци, играли във Висшата лига на Англия, с екипа на Манчестър Сити. Друг интересен факт от биографията на Кинкладзе е, че е един от малцината европейци, имали честта да облекат фланелката на гранд от Южна Америка - Бока Хуниорс, точно преди трансфера му в Сити. Моят най-ярък спомен, свързан с този човек, е от края на сезон 97/98. Тогава "гражданите" изпаднаха в Лига 1 (третото ниво на английския футбол), а един български ежедневник сложи огромна снимка на покрусения от мъка Кинкладзе на първата си страница, с надпис: "Адът очаква Манчестър Сити". Ето едно зашеметяващо видео за тези, които са позабравили неговите умения:

Кой би предположил, че едва десетина години по-късно, отборчето, вегетирало из долните дивизии на Острова, ще спечели Премиършип? Именно с Кинкладзе най-често бива сравняван Ананидзе. Нисък и поврътлив, точно като него, много бързи крака, хубав удар отдалече, прецизен пас. Историята му е доста интересна. Преминава в Спартак Москва не откъде да е, а от редиците на кръвния враг още от времето на комунизма - украинският Динамо Киев. Още на 16-годишна възраст Валери Карпин вижда, че има много хляб в него и го дърпа в първия отбор. Ананидзе дебютира с червено-бялата фланелка на 15 юли, 2009-та, в мач за Купата на Русия срещу ФК Краснодар. Пет месеца по-късно пък, на 18 октомври, бележи първото си попадение за Спартак, в шампионатен мач с Локомотив Москва. Веднага към него интерес проявяват Арсенал и Ливърпул, но от "Лужники" са категорични - Жано не се продава! Сезон след сезон, той се утвърждава все по-сериозно в първия тим на Спартак - вече има 55 мача и 7 гола.
Интерес предизвиква и изборът му на национален отбор. След като дълго време е ухажван от "сборная", Ананидзе официално оповестява пред медиите:"Вече направих своя избор. Аз съм грузинец и ще защитавам знамето на моята страна". Дебютът му е срещу Италия на 5 септември, 2009-та, а след малко повече от година бележи и първия си гол, при победата над Словения с 2:0 в Копер. Можем само да му пожелаем поне частично да се докосне до класата на Георге.


P.S. Към днешна дата (януари, 2015) Ананидзе също е поспрял с развитието си. Старши треньорът на Спартак Москва - Мурат Якин, явно му няма много доверие, защото го е пуснал в едва 7 мача през настоящия сезон (след 30 официални за ФК Ростов през миналия). Все пак трябва да се отбележи, че Жано е едва на 22 и все още не трябва да се плаши, че е приключил изцяло с футбола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар