Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

неделя, 29 юли 2012 г.

Не ми беше жал за Лудогорец

Когато миналата сряда Домагой Вида вкара с глава в 98-та минута, не ми беше жал, че българският шампион отпада от евротурнирите. Бях ядосан, че допускат да бъдат елиминирани по толкова тъп начин, но в никакъв случай не ми беше жал за тях.

Събитията просто следваха нормалния си ход. Господ си знае работата. През миналия сезон се нагледах как Лудогорец бият в куп мачове с предварително ясен изход. 7:0 срещу юношите на Миньор, съдийски безумия срещу Черноморец и Литекс. Седях на Армията и безпомощно гледах как любимите железничари от Квартала падат тихо и кротко с 0:1, след като още през първото са ни нашарили с картони и са изгонили Антонио Павлов за няма нищо. Но всичко се връща, в крайна сметка.

През миналите две години, да не кажа двайсет, историята почти винаги се повтаряше по този начин. Локо Пд си купи титлата през сезон 03/04 и после беше пометен от Брюж. Наказанието на Дока от Литекс бе намалено на половина, без видима причина, а после отборът му отпадна от Висла Краков. Да не споменавам за Спартак Москва, Видзев и т.нат. Трябва да съществува някаква невидима връзка между купените трофеи и слабата игра в ШЛ няколко месеца по-късно. Просто няма друг начин.

Трябва да има и някаква много тясна връзка и между отпадането на Левски и ЦСКА и комисионите от трансферите на много играчи. Кой е довел Ромейн Ели от Лига 2 и в Левски? Кой е видял талант в дървото Шеридън, в левия бек Нилсон, в Саша Лукас и Тенгариня? Ако в Испания 50 000 евро останат без надзор и от тях тръгне да си взима всеки, все пак на масата накрая ще останат поне 10 000. Тук няма да остане и една стотинка.

Цивилизованите хора просто имат самосъзнание и знаят кога да спрат да крадат. Мисля че битката за трохите е големият проблем на българския футбол. Бинтованите до умопомрачение глезени, празните порутени стадиони, черното тото, отпадането от Мура и Сараево са само последствия от нея. Последствия, които ще престанат да съществуват, едва когато премахнем причината за тях. А тя се крие дълбоко в самите нас...