Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

сряда, 22 октомври 2014 г.

Дражен Петрович



Няма как днес да не се отбележи и една специална дата, рожденният ден на баскетболния Амадеус - Дражен Петрович (видях, че Спортал са ме изпреварили с няколко часа и леко се вбесих :P ). Гледал съм му само архивни кадри (разбираемо), но завинаги е останал в сърцето ми. Просто защо е бил велик, а след това се е превърнал в легенда. Днес Дражен щеше да празнува 50-та си годишнина...

Един от първите сърби в NBA, прокарал пътя за още куп баскетболисти от тази славна държава в САЩ. Истински бог на терена, грациозен и мощен едновременно. Един баскетболен валяк, който загива нелепо в автомобилна катастрофа в Германия, в разцвета на силите си - през лятото на 93-та, едва на 28 години. Досущ като една друга легенда, за когото историите още се предават от уста на уста - Георги Аспарухов-Гунди.

Когато започнах да се интересувам от спорт, някъде през 94-та, ехото от кариерата на Дражен продължаваше да реве с пълна сила. Коментари по медиите (по това това време имаше 3 телевизии и 5 вестника (добре де 10) и нямаше как такава личност да се пропусне), споменаване на годишнината от смъртта му, както и на рожденния му ден. Какво ли би станало, ако Дражен Петрович беше част от здравия сръбски баскетболен отбор на Олимпиадата през 96-та в Атланта, който взе среброто, отстъпвайки само с една победа по-малко от Щатите?...

Тъмна Индия ??!

Никога, признавам си, не съм следял футбола в Индия. Единственият факт, който знаех досега за най-великата игра в тази пълна с мангусти държава, е от биографията на големия Кирил Ракаров - на една Олимпиада (64-та или 68-ма) индийците играят през целия турнир боси (без бутонки, стоножки или дори джапанки!), което обаче не им попречва да станат 4-ти (също както ние на шега сме го повторили през 94-та).

Това знаех до този момент. Когато случайно цъкнах на индийското първенство в Уики, направо ми стана лошо.... Трезеге, Дел Пиеро, Робер Пирес, Елано, Матераци и кой ли още не. Вярно, на по 36-7, старци разбойници, дет се вика, но още продължават да ръсят звезден прах след себе си. В комплект с още една камара добри европейци (главно чехи, французи и испанци), бразилци и африканци, в момента правят този шампионат пълна лудница - нещо от калибъра на Кипър или Швейцария, що се отнася до мащабите на Стария континент. Хвърлете по едно око, но преди това се подсигурете с аспирин, че ще ви заболи главата :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Super_League

http://int.soccerway.com/national/india/indian-super-league/2014/regular-season/r28731/