Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Изпадащите от Висшата лига

Сезонът в Премиършип наближава финалната си права. Битката за оцеляване е по-интригуваща от всякога. Разликата между последния и десетия в класирането е само 8 точки – три мача без победа и вече от претендент за Лига Европа, ставаш кандидат за Чемпиъншип. Нека разгледаме замесените отбори.

Нюкасъл (10 място, 32 точки), Блекбърн (11 м., 32 т.) – Почти съм сигурен, че и двата клуба няма да имат проблем с оставането в елита. След продажбата на Анди Керъл нападението на Нюкасъл е може би най-слабото в Лигата (Лион Бест, Ловенкрандс и престарелият Шефки Кучи), но “свраките” показват страхотен дух и продължават да са много корав съперник. Ако не вярвате, питайте Арсенал.
Блекбърн пък имат солиден състав и ще е кощунство, ако изпаднат с богатите индийски собственици и с имена като Роке Санта Круз, Калинич, Педерсен, Дън и Самба. Наредиха няколко неуспешни мача напоследък, но съм сигурен, че добрите игри за тях предстоят.

Фулъм (12 м., 30 т.), Евертън (13 м., 30 т.), Астън Вила (15 м., 30 т.) – И за тези отбори важи същото като за по-горната графа. Класни играчи, добра организация. За тях опасността от долния ешелон е малко по-голяма, но и те почти сигурно няма да имат особени проблеми до края на сезона. При позитивно развитие на нещата, Евертън и Вила дори спокойно могат да финишират в горната половина на таблицата.

Бирмингам (14 м., 30 т.) – На “Сейнт Андрюс” трябва да издигнат паметник на Никола Жигич (може направо в цял ръст, защото той и без това е висок над 2 метра). Малко голове за сръбската върлина през този сезон, но с какво фундаментално значение – при златното равенство 2-2 с Ман Сити, при виталната победа с 1-0 като гост на Уест Хем и в последната минута при домакинството на Сток Сити. Освен това той бе и в основата на късното изравнително попадение срещу Юнайтед в края на декември. На Бирмингам им остава сравнително лека програма до края, така че почти сигурно ще се спасят.

Ето ги и най-застрашените отбори:

Блекпул (16 м., 29 т.) – След Нова година “мандарините” започнаха да се задъхват неимоверно (4 точки в последните им 9 мача) и Чемпиъншип отново ги зове. Най-слабият домакин в Лигата – 3 победи, 3 равенства и 6 загуби. Още при влизането му в Премиършип дадох прогноза, че Блекпул почти сигурно изпада и май ще изляза прав. Отборът просто няма ресурс за нещо повече от фойерверки срещу по-силните отбори и логично ще се завърне във втория ешелон.

Уест Бромич Албиън (17 м., 27 т.) – След добрия старт последва сериозен срив при “дроздовете” и вече доста започна да им пари под краката. Приятен за окото футбол, но страшно много пропуски (основно Питър Одемвинге, който изпортва средно по 3-4 чисти положения на мач, а срещу Юнайтед нагледно ни показа как се бие дузпа с пета). Ариегардът им е под всякаква критика - най-много допуснати голове (51) във ВЛ. Липсата на постоянен мениджър внася допълнително напрежение в клуба. УБА до последно ще трепери за мястото си в елита.

Уигън (18 м., 27 т.) – Вторият тим, който според мен със сигурност ще изпадне от Премиършип. Много ми напомнят на Дарби Каунти от края на 90-те – пъстър състав, без абсолютно никакво предназначение. Също като “латикс”, и Дарби бяха събрали играчи от кол и въже – костариканци, финландци, второразрядни аржентинци и италиански пенсионери. “Овните” правиха, струваха, но преди десетина години се разделиха с Висшата лига и до ден днешен още не могат да се съвземат. Уигън ги чака същото. Само един Родайега не стига.

Уест Хем (19 м., 25 т.) – Жал ми е да гледам един толкова изконен отбор да крета на предпоследното място. Не приляга на играчи от класата на Роби Кийн, Бени Макарти, Жулиен Фобер (минал през Реал Мадрид) и английските национали Роб Грийн, Матю Ъпсън и Скот Паркър да играят във втора дивизия. Нечовешкият обрат срещу УБА показва, че моралът при “чуковете” е на ниво, а програмата им предразполага към взимане на повечко точки оттук нататък. Надявам се Уест Хем да оцелее.

Уулвърхемптън (20 м., 24 т.) – Стигаме и до “фенера”, до последния отбор в Премиършип. Тежък сезон за “вълците” – слабо нападение и посредствена защита. Голмайсторите им Ебанкс-Блейк и Флечър са вкарали едва по четири гола досега. Уулвс биха почти всички лидери, но се издъниха срещу много отбори от втората половина на класирането. Според мен между тях и УБА ще се реши последният отбор, който ще изпадне от Висшата лига.