Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

събота, 30 юни 2012 г.

Нигерийското страшилище

Emmanuel Emenike
Роден на 10 май, 1987 г., в Отуоча
Клуб: Спартак Москва
Цена: 15-20 млн евро

Рубриката „Спрели футболисти“ продължава. Не се учудвайте, ако никога не сте чували повечето имена в нея – става въпрос за сравнително неизвестни футболисти, повечето от които тепърва ще се развиват (или вече са спрели с развитието си). След чеха Ян Храмоста, сега е ред на нигериеца Емануел Еменике.
Кариерата му започва в местния отбор с култовото име Делта Форс, после продължава в ЮАР. През 2009-та година акостира в турския Карабюкспор – първо под наем, но след 16 вкарани гола, които извеждат отбора до промоция във висшата лига, подписва постоянен договор. Следващият сезон също е доста силен – Еменике се разписва 14 пъти и вече по-сериозно впечатлява големите европейски клубове. Любопитен факт е, че в края на същия този сезон 2010/2011, нападателят започва дело срещу вестник „Хабер Тюрк“, който пуска невярна информация, че той е по-възрастен с шокиращите 7 години от официалната му рожденна дата.
В края на май 2011-та, турският гранд Фенербахче купува Еменике за 9 млн евро. След последвалия нечовешки скандал за черно тото обаче президентът на „фенерите“ Азис Йълдъръм бе вкаран в затвора, а почти половината основни футболисти се наложи да бъдат продадени. Така, по-малко от два месеца след пристигането си на „Шюкрю Сарачоглу“, без да изиграе и една минута за новия си клуб, Еменике премина в Спартак Москва срещу 10 млн евро. В Русия играта му почти веднага потръгна – Емануел вкара общо 13 гола в 22 мача, помагайки на Спартак да се класира за квалификациите на ШЛ. Разбира се, имаше и някои изцепки. Руската федерация глоби Еменике с цели 17 000 $ за това, че показа среден пръст на агитката на Динамо Москва за расистките скандирания по негов адрес, по време на дербито през пролетта, спечелено от Спартак с 3:1. Последва и много глупав червен картон в друго дерби – със Зенит, в което Спартак също съумя да изтръгне победата с 3:2.

Въпреки че понякога се поддава на провокации, Еменике си остава изключително силен футболист със сериозно бъдеще. Козовете му преди всичко са невероятната физическа мощ и бързина, в комбинация с безпощадния завършващ удар. Изключително е трудно Еменике да бъде съборен – по-вероятно е защитникът, който му влиза на шпагат да се контузи, отколкото да отнеме топката. Вече се говори за интерес от страна на Челси и Арсенал към него – може и слуховете да не са реални, но ако се цели в Луната, Еменике поне със сигурност ще попадне сред звездите.


P.S. От сезон 2013/2014 Еменике е футболист на Фенербахче. Представя се добре и бе с основен принос за спечелената през миналия шампионат титла. В началото на 2013-та вдигна и Купата на Африка, с отбора на Нигерия, грабвайки и голмайсторския приз на турнира с 4 попадения. В момента (януари, 2015-та) към Емануел има сериозен интерес от страна на няколко английски отбора (най-вече Тотнъм) и няма да е изненада, ако това добиче скоро се озове на Острова :P

Няма коментари:

Публикуване на коментар