Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

сряда, 12 февруари 2014 г.

Свободата на словото


Страхотен материал, който отразява класацията за свободата на словото из целия свят към момента:

http://index.rsf.org/#!/

От 180 страни, България е на логичното 106-то място. Зоната на изпадащите, демек. Още от началото на миналия век (а дори може да се каже и през последните 600 години) у нас човек не може спокойно да изразява мнението си пред широката публика, а е длъжен да пише и говори каквото трябва, ако не иска да има проблеми - било то със заптиетата, с царисти, комунисти, мутри или някой новоизлюпен олигарх. От опит съм разбрал, че всичко минава през една гъъъста цедка отговорни редактори и дришльовци, които режат ли режат, докато накрая статията или репортажът ти не останат съвсем импотентни.

Във въпросната класация сме горе долу на едно дередже с гърците, които дори като че ли са по-зле от нас, макар да се водят 91-ви. В страната им има специален регулаторен орган, който може да налага солени глоби на журналистите, ако материалите им не са достатъчно "балансирани". Демек, в Гърция хептен няма лабаво.

Топ 3 на нациите с най-либерални медии е отреден за Финландия, Норвегия и Дания, но по-интересно е кои държави заемат последните места - Еритрея, Северна Корея, Туркменистан, Сирия, Китай и т.нат. 99% са страни от третия свят, където за някой по-остър материал падат глави... само че буквално....