Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Формална грешка проваля кариерата на Яник Джало

Yannick dos Santos Djaló
Роден на 5 май, 1986 г., в Гвинея-Бисау
Цена: 4-5 млн евро


След нигерийския голмайстор Емануел Еменике, в рубриката „Спрели футболисти“ е ред на първия футболист, който наистина е спрял.
Яник Джало е продукт на люпилнята на таланти Спортинг Лисабон. Играещ като дясно крило и централен нападател, той е роден в Гвинея-Бисау, но още като малък се мести в Португалия. Веднага започва да се отличава с необичайно добра техника, скорост и поврътливост – буквално чупи кръстовете на връстниците си, личи си че ги е надраснал многократно. Прави дебюта си в мъжкия футбол през 2005-та, с екипа на третодивизионния Каса Пия, където е даден под наем от Спортинг. След завръщането си постепенно се утвърждава като неизменен титуляр за „лъвовете“. Бележи няколко важни гола в периода 2008-2010-та – два в полуфинална среща за Купата на Португалия срещу Бенфика, още два при победата над Порто за Суперкупата с 2:0 и гол в 90-та минута, с който Спортинг изхвърля датския Брьондби и влиза в групите на Лига Европа. Дебютира и за националния отбор на Португалия, при равенството 4:4 с Кипър, в квалификациите за Евро 2012.

Всички са единодушни, че Джало върви по стъпките на своя бивш съотборник и много добър приятел Нани. За всеобща изненада обаче кариерата му зацикля, а през 2011-та направо си тръгва надолу. Яник Джало има невероятния малшанс да стане жертва на много рядко срещана формална грешка извън терена.
На 31 август, 2011-та, официално е оповестено, че той вече е собственост на френския Ница, срещу сумата от 6 млн евро. Оказва се обаче, че трансферът е приключен малко след изтичането на трансферния прозорец. ФИФА замразява правата на Джало – той не може да се върне в бившия си клуб Спортинг, нито може да играе за Ница. На 28 септември Международният арбитражен съд окончателно отхвърля обжалването по казуса. Трансферът пропада, парите са върнати на Спортинг, а единственият потърпевш от всичко това е самият Джало, който е принуден без да е виновен, да не играе футбол почти половин година. През януари, 2012-та, ФИФА възстановява правата му, но вече нищо не е същото. Някогашният горещ талант е далеч от формата на живота си. Изкарва неуспешен пробен период в Астън Вила, а след това подписва дългосрочен договор с друг португалски гигант – Бенфика, но изиграва едва 3 срещи до края на сезона.
Допълнително масло в огъня налива и широко дискутираната му връзка с певицата Лусиана Абреу. Медиите постоянно взимат чудатата двойката на подбив - след проваления трансфер на Джало в Ница се появяват и няколко тв скеча с тяхно участие (омаскарили са го като трол в тия предавания :D ). На него така или иначе му предстои най-важната битка – да си стъпи отново на краката, след като е паднал от много високо.



P.S. В началото на 2015-та Яник Джало премина под наем от гранда Бенфика в руския Мордовия Саранск (wtf?!?), така че... тоя май наистина е спукал и четирите гуми :))