Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

петък, 25 февруари 2011 г.

Дембеле, Лудогорец и компания

Пролетният дял в българския футбол вече чука на вратата. По традиция се очертават интересни мачове, битка, “пак ограбиха труда на момчетата” и т.нат.. За да ви спестя още излишни клишета, направо минавам към моите прогнози за развитието на нещата през втория полусезон.

Литекс, Левски – Реалните претенденти за титлата. Прилична подготовка и за двата състава, но сериозни амплитуди, що се отнася до трансферите им. Литекс на практика загубиха целия си авангард през зимния прозорец (Нифлор, Брату, Светльо Тодоров), а в същото време закупиха твърде съмнителни и недоказани заместници (Джерманович, едно сенегалче и бразиле от тамошните долни дивизии). Левски, точно обратното – подсили почти всички линии и успя да задържи най-важния си играч - Гара Дембеле. Литекс води с пет точки, но според мен Левски ще е шампион. Ловчанлии ще трябва да гостуват на “Герена”, а освен това имат и други тежки пътувания извън Града на люляците – мачове с Миньор, Черноморец, Славия, Локо София, Черно море. Най-сериозната разлика обаче си остава Дембеле – в Литекс просто няма кой да бележи толкова много. Ключово ще е и Вечното дерби с ЦСКА – една крупна победа на Левски би била страхотен стимул за отбора.

Локо София – Очертава се тежък полусезон за столичните железничари. Изгубиха двамата си основни голмайстори (Генков и Асамоа), а не взеха кой знае колко класни попълнения. Все пак Джемал Джонсън показва някакъв потенциал, така че основно на него ще се разчита в предни позиции. Таванът на Муши и Преслав Йорданов ще бъдат не повече от 4-5 гола и съм почти сигурен, че те няма да са срещу Левски и ЦСКА... Към това прибавяме и тежката травма на Дарко Савич, който е аут за един месец, и виждаме, че съставът съвсем е обезкървен. Това като нищо може да се окаже първият сезон от много време насам, в който Локо София остава извън челната четворка. Железничарите ще трябва да се надяват (и аз де) на благоприятно стечение на обстоятелствата в турнира за Купата (някой отбор от топ 3 да я спечели), за да играят все пак в Европа догодина.

Черноморец Бургас – Кранчето там беше врътнато и дойде смъртоносния махмурлук. Бяха продадени половината основни играчи и в момента отборът е не по-силен от Черно море или Берое. Трансферът на Савио Нсереко е нищо повече от един кух фойерверк – все пак говорим за футболист, който за последната година има 1-2 официални мача. Ще е подвиг, ако акулите завършат сред първите четири.

Локо Пловдив – С изключение на Базил де Карвальо (който и без това се оказа счупен), Локо запази ключовите си футболисти, като към това подплати състава и с още няколко прилични попълнения. Всичко в отбора е наред – има пари, има атмосфера и най-важното – има публика. На “Лаута” през пролетта ще гостуват повечето водещи клубове, а както добре знаем, там е много трудно да се взимат точки. За Купата смърфовете посрещат сериозно разклатения Пирин, чийто приоритет ще бъде преди всичко оцеляването в А група. Почти съм сигурен, че Локо Пд ще играе в Европа другия сезон.

ЦСКА – Ако Виданов не бе отишъл в Рапид Букурещ, щях да кажа, че ЦСКА има шансове за класиране в ЛЕ. Сега обаче, без най-добрия им защитник от есента, това е поставено под сериозно съмнение. Една-две по-сериозни контузии и армейците ще трябва да пускат Тошко Янчев в отбрана. Ясно е, че ЦСКА е и ще бъде марка в българския футбол, но в момента отборът представлява най-жалката и разпасана сбирщина, която съм виждал откакто следя играта (94/95 година) – посредствени играчи, куп дългове, лъжливо ръководство, постоянно висящ лиценз, неспирни вътрешни дразги. Хубавото за червените е, че повечето им конкуренти за евроквота също не са в цветущо състояние. Една тежка загуба на старта от Левски би повлияла много негативно на клубния морал.

Славия – Изключително слаба подготовка за белите (пет или шест загуби), което говори за сериозни проблеми. Общо взето Венци Стефанов изпълни целта си – пласира М’Боли и Галин Иванов в чужбина, и сега спокойно може да пуска младоци, за да бъдат забелязани през идните месеци. Добър план, само че отбора кучета го яли. Славия най-вероятно ще запази позицията си от есента (6), като дори може и да падне леко в класирането.

Берое, Черно море – Типичните отбори от златната среда през този сезон. Прилични футболисти, могат да подлеят вода на някой по-силен тим, но като цяло липсва постоянството. Принципно, разликата до третото място изобщо не е голяма, но ми е трудно да повярвам, че цели четири отбора ще се оставят да бъдат излъгани и задминати в подреждането. Берое и Черно море ще финишират на идентична позиция от есента – най-много да се придвижат място или две напред.

Монтана, Калиакра – Два тима, които засега дишат спокойно. Пет пункта до зоната на изпадащите – десетина точки и ще си осигурят оставането в А група. Първите няколко кръга ще покажат какво ще е положението – формална заплаха от изпадане все пак съществува, но според мен ще оцелеят. Най-малкото, защото стадионът в Каварна има осветление, а в Монтана играе братът на Ибрахима Гай...

Академик, Миньор, Пирин – Ако приемем, че Сливен и Видима са 99% пътници, измежду тези три отбора ще се реши последният изпадащ. За мен със сигурност това няма да бъде Миньор – вярна публика, приличен стадион, нелоши играчи. Вярно, изгубиха Данчо Тъча и Коце Хазуров, но пък привлякоха един Явор Въндев, който знае как да бележи. Първият кръг са домакини на Литекс и ако Ахмед Ахмед не се намеси фатално, съм почти сигурен, че няма да загубят. Чуковете дори могат да решат задочно титлата, защото след няколко кръга приемат и Левски на “Стадиона на Мира”.
Академик и Пирин са в сходно тежко финансово положение. Академик загуби важни фигури през зимата (Сечков, Мишо Александров, Самир Айдън Аяс) и ще му бъде много трудно. Орлетата бяха пред закриване, но все пак оцеляха, а в предсезонните игри направи впечатление победата над Локо Пловдив. Даже като гледам напоследък направиха и нелоша селекция, осигурявайки си играчи като Георги Какалов, Митко Илиев и Димитър Наков. Ключовият момент е, че Академик им гостува в Благоевград... Много вероятно е студентите да се разделят с А група – за ужас на десетте им фена.

Няколко думи за явлението Лудогорец. От възраждането на Литекс в средата на 90-те, отбор от Б група не е правил толкова мощна селекция. Да, Лудогорец ще влезе в А група до година. Да, сезон 2011/2012 ще бъде приличен – ще финишират в топ 10, ще спънат някой от силните отбори. И после какво? По средата на втория им сезон в елита ще почнат проблемите. Както при Черноморец, и в Разград кранчето ще бъде спряно рано или късно. Защото на никой не му се наливат пари в празна каца. Така, че сега е моментът всеки приличен играч да припечели нещо в Лудогорец. Защото после ще е късно...

За финал – Вечното дерби. Почти никога в историята на този сблъсък, когато единият отбор е бил осезаемо по-силен от другия, не е печелил с разгромна разлика. Сега според мен ще стане същото. Първа официална среща от три месеца насам, студ, напрежение. ЦСКА е жалко подобие на отбор в момента, но все пак си остава ЦСКА. Левски си има една машинка в нападение, но ако я извадим от титулярния състав, сините ще са съвсем малко по-стойностни от кръвния си враг. А и статистиката не е с тях. Последните три дербита на Герена са завършвали реми, а с Антон Генов като рефер Левски не може да бие ЦСКА вече девет години. Прогноза: минимална победа за отбора от квартал Подуене.