Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

събота, 4 юни 2011 г.

БГ футбол - обзор на изминалия сезон

Ами, заглавието е красноречиво. Базовият материал е този тук. Като изключим Вечното дерби, чийто развой направо ме шокира и даде съвсем различен наклон на първенството, смея да кажа, че познах почти всичко друго.

Литекс съвсем резонно стана шампион. Солидна преднина, увеличена още след въпросния мач Левски – ЦСКА (1-3), и солидна “организация”, на всякакво ниво. Дълго ще се помни как БФС клекна пред ловчанлии за наказанието на Дока. Логичният въпрос е “к’ъв ще го дири Литекс в Шампионската лига”, при положение, че още във втория квалификационен кръг става непоставен и почти сигурно ще се наниже на отбор от ранга на Рейнджърс, Динамо Загреб и Розенборг...

Левски и ЦСКА – Слаб сезон, спрямо амбициите и на двата отбора. Сините прекалено много разчитаха на Гара Дембеле – ако той биваше неутрализиран, обикновено играта на отбора се закучваше и се губеха точки. Сега малиецът ще бъде продаден, а заместници на подобни класни играчи се намират много трудно... Армейците пък направиха кошмарен есенен полусезон, но пък компенсираха след зимната пауза. Много хора може да иронизират Купата на България, но е факт, че носителят й ще играе само един кръг за влизане в групите на Лига Европа – това преди всичко значи много по-спокойна лятна подготовка, която да доведе до един по-добър следващ сезон. Апропо, тук е мястото да кажа, че според мен ЦСКА ще е най-сериозния претендент за титлата през идния шампионат. Разковничето е дали на Милен Радуканов ще му бъде осигурена качествена селекция и ще му бъде даден пълен картбланш, за да разкрие пълния си потенциал.

Предвидих тежък пролетен дял за Локомотив София и опасенията ми се потвърдиха - столичните железничари на магия се класираха в Европа. Проблемите си остават – безпаричие, липса на наистина класни футболисти и най-лошото – все по-оредяваща публика. Интересното е, че Локо Сф има добри предпоставки за прилично представяне в ЛЕ, след като се разбра, че ще бъде поставен във втория и третия квалификационен кръг.

Нека да спомена и няколко отделни неща, които ми направиха силно впечатление през сезона:

- Спринтът на Гара Дембеле – От времето на Ибрахима Гай не бях виждал играч с толкова голяма крачка да се подвизава по българските терени. Гледах на живо последния мач на Левски с Академик – Дембеле не успя да се разпише, но изправи публиката на крака именно със скоростта си. Десетина минути преди края той надбяга трима или четирима футболисти на Академик, които имаха по 10-15 метра преднина пред него...

- Как може Муши да е толкова зле? – Вероятно съществуват много възможни отговори на този въпрос, но най-логичният е само един – турчето просто си може толкова. Головете в Ботев явно са били тавана на възможностите му. Бих сравнил Саидходжа с надрусана мечка, която току що е станала от зимен сън.

- Пирин имат най-слабия капитан на света – Веселин Стойков някога беше перспективен играч, но сега буквално не може да ходи. И при това е Лаптопа го е сложил за лидер на отбора... Вече разбирам защо “орлетата” се мъчиха толкова много през изминалата година.

- Деградацията на Савио Нсереко – Преди време имаше един Савио в Реал Мадрид – този очевидно е друг. Преди две години негърчето струваше 10 млн паунда – сега струва около 10 000. Интересно как още е собственост на Фиорентина – “виолетовите” вероятно ще платят на Черноморец, за да се освободят от заплатата на недоразумението с русата черта на главата.

- В Лудогорец пазаруват като ненормални – Последното попълнение е Емил Гъргоров-Бадема, който ни правеше луди, когато ритахме като малки с него в Обеля. Ако не станат шампиони с тази селекция, най-добре да разформироват отбора. То и без това, ако не се класират в групите на ШЛ, не се вижда как ще покрият разходите по гигантските заплати и премии.

- Жардел трябваше да се откаже още преди 4-5 години - Супер Марио е еталон за това, че големите играчи трябва да се отказват от футбола, когато са на върха. Както направи Ван дер Саар. Жардел дойде тук и окончателно се превърна в посмешище – просто един стар клоун с огромно шкембе. Ташакът беше, че вкара единствения си гол срещу нас...