Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

понеделник, 9 януари 2012 г.

Златан Ибрахимович – това откачено копеле

Вчера Златан Ибрахимович отбеляза своя 105-ти гол в Серия А, при победата на Милан над Аталанта с 2:0 (25 попадения с екипа на “росонерите”, 23 за Ювентус и 57 за Интер). Вече 30-годишен, таранът като че ли изглежда по-зрял и мъдър отпреди, но въпреки това завинаги ще остане известен като един от най-откачените футболисти в историята. На него не му дреме да псува своя старши треньор, да рита съотборници за удоволствие или да се лигави на публични места с Жерар Пике. Нека фактите говорят сами...

Син на босненец и хърватка, Ибра израства в Розенгаард – един от пълните с емигранти квартали на шведския град Малмьо. Суровата среда го принуждава още в началото на пубертета да започне работа на доковете, за да помага в изкарването на семейната прехрана. Златан временно дори се отказва от футбола, но тогавашният му треньор в аматьорския ФК Балкан го окуражава да продължи. Ибрахимович зорлем завършва девети клас, след което окончателно спира с училището, за да се посвети на най-великата игра. За сметка на това, едва на 17 години успява да изкара черен колан по таекуондо.

">
Още в юношеските му години Арсен Венгер безуспешно се опитва да го привлече в Арсенал. През лятото на 2001-ва Аякс го купува за 80 млн шведски крони (6,6 млн долара). Още на първата си тренировка голобрадият младеж проявява завидно самочувствие – той влиза в съблекалнята на амстердамския гранд с думите: “Аз съм Златан, а вие кои сте?”

На 18 август, 2004-та, по време на контролата Швеция – Холандия (2:2), Ибра контузва своя съотборник в Аякс Рафаел ван дер Ваарт. След срещата потърпевшият го обвинява, че го е направил нарочно. Конфликтът много скоро стига необратими граници. Малко преди затварянето на трансферния прозорец Ибрахимович преминава в Ювентус срещу 16 млн евро. Докато текат преговорите, агентът на футболиста Мино Райола също показва своята ексцентричност. Той съвсем спонтанно взима една топка и започва да жонглира пред лицата на шефовете на Юве Джираудо и Моджи, като без да иска на няколко пъти удря представителите на холандците. В крайна сметка Райола издейства куп облаги за Златан, като например чисто ново Ферари – подарък от “бианконерите”.

През 2006-та Юве е пратен в Серия Б, заради колосалния скандал с черно тото “Калчополи”. На Ибра не му се играе във втория ешелон. По време на един от подготвителните лагери новият мениджър на тима Дидие Дешан влиза в хотелската му стая. “Всички те чакат в автобуса!”, недвусмислено му заявява той, но Златан просто вдига рамене – “Благодаря, заминавайте, аз оставам тук да играя на Плейстейшъна!”. Следва трансфер в Интер.

В рамките на няколко месеца (края на 2006-та – началото на 2007-ма) отказва да играе за националния отбор на Швеция. Причината – наставникът Ларс Лагербак го изважда от разширения състав за евроквалификацията с Лихтенщайн, защото си позволява да посети нощен клуб, заедно със съотборниците си Олоф Мелберг и Кристиян Вилемсон. Ибрахимович се кълне, че не е близвал алкохол, но Лагербак е непреклонен. В крайна сметка Златан размисля и се завръща в отбора за мача със Северна Ирландия на 28 март, 2007 г. По това време той изпитва и неистова голова суша с екипа на Швеция. Тя продължава повече от две години, преди нападателят да порази вратата на Гърция, в първия мач на “тре крунур” на Евро 2008.

През 2009-та Ибрахимович подписва с европейския клубен шампион Барселона. На “Камп Ноу” обаче не му провървява. Балканският кибритлия не се вписва в по-романтичния облик на Барса и въпреки че вкарва 22 гола в дебютния си сезон, е даден под наем, а след това и за постоянно на Милан. Две години по-късно, в автобиографичната си книга “Аз съм Златан Ибрахимович”, той прави интригуващи разкрития около престоя си в Барса. Острието обвинява звездите на каталунците Меси, Шави и Иниеста в прекалено смирено поведение, като саркастично ги нарича “ученици”. Според Ибра треньорът Хосеп Гуардиола пък "се насира от страх" от португалеца Жозе Моуриньо и “няма топки за големия футбол”.

Следва още един конфликт на мач между Швеция и Холандия – този път квалификация за Евро 2012, спечелена от домакините с 3:2. По време на целия двубой Ибрахимович е малтретиран от грубите влизания на своя съотборник в Милан Марк ван Бомел. След края на срещата нервите на Златан не издържат. Той първо се опитва да уцели холандеца с топката, след което го псува и го блъска гневно с рамо. За щастие не се случват по-сериозни инциденти.
">

Малко след това се стига до ново сбиване, само че в клубния му отбор. На поредната тренировка Ибрахимович влиза много грубо в краката на Огучи Ониеву. Американецът, който може би е дори по-едър от него, не му остава длъжен, скача му на бой и му чупи едно ребро.

Последната сериозна изцепка на двуметровия бунтар е след нулевото равенство с Рома, през миналия май, което донася първо скудето на Милан след седемгодишна пауза. След мача Ибра минава покрай даващия интервю Антонио Касано и на бъзик лекичко го рита в главата... Къде ще му излезе края – един Господ знае.

">